Sfaturi utile

Informaţii utile , noutăţi şi sfaturi din domeniul construcţiilor , amenajărilor sau decoraţiunilor interioare şi exterioare!

Technica obtinerii unor pereti perfecte la gletuire si vopsire

In acest articol dorim să venim în ajutorul meşterilor mai tineri , dar şi acelora care doresc să-şi renoveze ( zugrăveascăinteriorul casei singuri!
Pentru exemplu luăm o încăpere care are pe pereţi humă şi se doreşte gletuirea şi zugrăvirea acesteia cu vopsea lavabilă. Se consideră , că pereţii sunt relativ drepţi şi nu necesită reparaţii majore , tencuire.
În primul rând să vedem ce scule trebuie să avem la îndemână :

şpaclu , mistrie , cancioc
găleţi (1-2)
raşchetator pentru humă (perdea veche de plastic)
ciocan de zidar , cleşte
gletuitor (recomandăm şi unul lung , tip american)
mixer (pentru prepararea materialului)
bidinea , trafalet-grătar , pensule , prelungitor pentru trafalet
şlefuitor de mână
halogen de cel puţin 150w
prelungitor electric
ruletă
foarfecă de tablă (pentru tăierea colţarelor)
cutter
riglă (vinclu) pentru reglarea coltarelor
nivelă (boloboc) pentru reglarea coltarelor

Materiale necesare pentru a avea un perete perfect :

apă pentru spălarea humei (recomandăm apă caldă petru spălarea humei)
glet (NOI preferăm gletul Ceresit CT 126 pentru stratul de îndreptare şi Ceresit CT127 pentru stratul de finisare...dar cu siguranţă sunt şi alte gleturi de calitate)
bandă abrazivă (şmirglu) granulaţie 120 sau 150
amorsă de perete
vopsea lavabilă (noi preferăm Köber sau Savana dar sunt şi alte vopsele de calitate la preţuri mai acceptabile cum ar fi Hera )
colţare de aluminiu
plasă din fibră de sticlă (în cazul în care sunt crăpături ce necesită a fi acoperite)
folie pentru acoperirea mobilierului sau a geamurilor şi uşilor
bandă adezivă de hârtie

Iar acum iată etapele de lucru ce trebuie parcurse pentru a obţine pereţi perfecţi :
Se începe cu spălarea humei de pe pereţi. Detalii despre această operaţiune găsiţi în articolul special creat pe blogul nostru , despre această temă. După această operaţiune este foarte important să aplicaţi un strat de amorsă.
După uscarea stratului de amorsă se trece la gletuirea pereţilor.
Trebuie ştiut că există două tipuri de glet : pe bază de ipsos ( ex.: Rimano) sau pe bază de ciment (ex.: Ceresit). Ambele sunt bune dar în opinia noastră gleturile pe bază de ipsos sunt mai rezistente la crăpături (de ex. dacă casa se află lângă un drum circulat) şi se lucrează puţin mai greu cu ele (timp de prelucrare mai scurt şi şlefuire mai grea) , în schimb cu gleturile pe bază de ciment se lucrează mai uşor şi "respiră" mai bine!
Dacă se consideră că este necesară o gletuire în 3 straturi , recomandăm ca primul strat să fie aplicat cu gletuitorul lung (tip american). Solicită mai mult efort , dar rezultatul este mai eficient (niveleză mai bine). Totodată recomandăm ca la gletuire , într-un strat să se aplice doar într-o direcţie : orizontal sau vertical , iar în stratul următor în direcţia opusă.
Nu uitaţi să aplicaţi chituri speciale în crăpături , sau chiar plasă din fibră dacă este nevoie (mai ales dacă este un plafon vechi iar casa se află la un drum circulat de maşini).
Atenţie la montarea colţarelor de aluminiu. Folosiţi nivela (bolobocul) şi rigla! Încercaţi să nu depăşiţi planul peretelui , deoarece veţi avea mult de umplut (nivelat).
Preparaţi corect gletul! Citiţi instrucţiunile de utilizare de pe sac!
Puteţi citi mai multe despre gletuire în articolul special creat pe blogul nostru despre această temă.
Urmează o etapă deloc neglijabilă , şlefuirea! După ce au fost îndreptaţi , şi nivelaţi pereţii prin gletuire urmează o fază de lucru foarte importantă care contribuie la aspectul final al peretelui! Iată recomandarea noastră :
În primul rând şlefuiţi cu bandă adezivă montată pe şlefuitor de granulaţie 100-120 denivelările mai mari , după care treceţi la şlefuirea întregii suprafeţe cu bandă adezivă de 150 , folosind bec halogen de min. 150w.
Cu o mână şlefuiţi , iar cu cealaltă ţineţi halogenul într-un unghi cât mai mic (aproape paralel) cu peretele. Verificaţi peretele cu halogenul din mai multe direcţii!
Recomandăm folosirea unui bec halogen la şlefuire , deoarece astfel puteţi evita problemele care ar putea apărea atunci când , după predarea lucrării , clientul aprinde lumina în cameră!
După o şlefuire "amănunţită" urmează vopsirea pereţilor cu trafaletul! Recomandăm să lucraţi cu scule cât mai noi şi cât mai curate! Calculaţi în aşa fel straturile ca ultimul să fie aplicat perpendicular pe sursa de lumină (ex. geam). Încercaţi să folosiţi combinaţia trafalet-pensulă cât mai puţin posibil. Există trafalet special pentru colţuri , trafalete de dimensiuni mici!
Detalii găsiţi în articolul special creat pe această temă!
Ca un ultim sfat vă recomandăm să citţi articolul nostru care vă ajută în alegerea culorii!
Spor la lucru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu